Oficjalna strona

„Wieczorze Kresowym” za udziałem profesora Stanisława Niciei oraz prezesa Fundacji Pogoń Lwów Marka Horbania

W dniu 9 listopada, w teatrze im. Andreasa Gryphiusa w Głogowie odbył się „Wieczorze Kresowym” organizowany przez Głogowska Edukacja Kresowa oraz Fundacja Pogoń Lwów. Wieczorowi towarzyszyła wystawa „Wacław Kowalski. Znad Buga do Głogowa”.  Po uroczystym odsłonięciu wystawy widzowie przemieścili się do sali widowiskowej, gdzie odbył się pokaz filmu „Było, będzie, jest –  Pogoń LKS”,  przedstawiający historię oraz teraźniejszość lwowskiego klubu. Po filmie odbyła się rozmowa prowadzona przez prezes GEK-u  Jana Walczaka za udziałem  prezesa Marka Horbania  i profesora Stanisławem Nicieją. Tematyką rozmowy były przedwojenne tradycje sportowe  Lwowa oraz teraźniejszość  lwowskiego klubu.  Po zakończeniu rozmowy, reprezentanci  Stowarzyszenia Głogowska Edukacja Kresowa oraz Fundacja Pogoń Lwów uroczyście podpisali porozumienie o współpracy.
Na zakończenie wieczoru odbyło się spotkanie autorskie, promujące XVII t. z cyklu Kresowa Atlantyda. Historia miast kresowych.